Een lied onder de knie krijgen

Mastering

Denk terug aan de jaren 80, “Vader,” door Steely Dan. Vader was de geluidsman voor Bruce Hornsby and the Range. Ik was in de studio toen “Steely Dan” die plaat maakte en ik zal die “blewesome” plaat nooit vergeten. Het verbaasde me Mr Pimms daar te zien zitten met een nieuw wah-wah pedaal.

Wat is mastering? Mastering is de laatste stap tussen de opname en het uitbrengen van het product. Dat betekent meestal de mastering van een compact disc (CD) of de opname van een LP. Tegenwoordig gebruiken we wat men noemt een eindtrap of post-fader. Een LP, of plaat, die met de hand wordt geperst, vereist een zeer hoge graad van mastering. Je kunt bijvoorbeeld niet een geluidsopname van 20 jaar oud terugbrengen tot het geluid van 15 jaar geleden.

De eerste grote audio werkplek, rond 1973, werd de mastering fabriek genoemd. De apparatuur was nog vrij hand-held. Je luisterde naar de tape terwijl die werd gemaakt. Dat is allemaal goed en wel, maar waar was de grote studio? Misschien als je Bob Dylan was, had je de Nashville Sound (Nashville, Tennessee). In de handen van een goede technicus kan dat gejammer en gekrijs er nog steeds zijn, en het kan opnieuw worden ingespeeld en gemasterd op een veel hoger niveau dan een thuisstudio kan bereiken. Maar de meeste muzikanten willen zich gewoon concentreren op wat ze aan het doen zijn.

Maar het is al een tijdje geleden dat het masteren van een album een “routine” was. In de laatste 20 jaar was het plicht of geen plicht, afhankelijk van de artiest en hoe druk hij of zij het heeft. tournees, feestjes, en dergelijke, het maakt niet uit hoe lang of hoe vaak. Iedereen heeft tijd om gewoon deel uit te maken van het album, om het geluid perfect te maken, toch? Dus wat gebeurt er als je een nummer moet masteren dat live werd opgenomen, door een groep muzikanten wiens focus strikt op hun instrument ligt, wat niet alleen mixen is?

verzoeken alle technici vriendelijk de microfoons te verwijderen en hen te waarschuwen voor eventuele verdere plannen voor de betrokken specifieke instrumenten. De volumeniveaus mogen niet worden gewijzigd tijdens het mastering proces. Er worden in dit stadium heel wat lastige dingen gedaan, vooral bij het stretchen en de equalizing (EQ). Er mag in dit stadium van het mixen niet veel worden veranderd. De volumeniveaus moeten gewoon blijven waar ze zijn. Dit is vooral omdat het veranderen van volume in een mix hoorbaar is en kan leiden tot vervorming van de mix. Als je de volumeregelaar hoger zet, kan het geluid zachter worden. Dat wil je niet. Dit wordt dus gebruikt als laatste redmiddel. Niet altijd, maar soms is er een Carrara of DBX track die meer volume nodig heeft.

Lees meer:
Engineering
Producer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.